Bruiloft Andries en Anne-Roos

Zaterdag 21 juli 2018 was het dan zover! Mijn zwager Andries en zijn aanstaande Anne-Roos gingen trouwen! Heel bijzonder omdat het deze dag op de kop af 10 jaar geleden was dat A en A elkaar voor het eerst ontmoetten :) Ook voor mij persoonlijk was het bijzonder, aangezien het de allereerste bruiloft zou zijn die ik mocht vastleggen.

In de voorbereiding op deze onvergetelijke dag heb ik uren en uren artikelen gelezen en video's bekeken over het vak bruidsfotografie. Daarnaast heb ik een superleuke bruidsfotografie workshop gevolgd bij JCNfotografie. Algehele conclusie na al deze informatie: wat een ontzettend mooie, maar zware bezigheid. Lichamelijk zwaar, maar zeker ook geestelijk; al die momenten die je niet MAG missen en alle factoren die je tegen kunnen werken (het weer, je materiaal).

Je kunt je misschien een beetje voorstellen dat ik best nerveus was vlak voor en tijdens de grote dag ;) Gelukkig hebben het bruidspaar en ik veel gesproken over elkaars verwachtingen, waardoor de nervositeit niet zo hoog zat dat het me verlamde :) Ook een last-minute switch van fotoshoot-locatie mocht de pret niet drukken. Ik kan alvast verklappen dat het een perfecte dag was, zowel voor het prachtige bruidspaar alsook voor mij als fotograaf.

Gewapend met mijn harnas, 2 bodies, 4 lenzen, 8 geheugenkaarten en 6 accus begon mijn dag om 07.30 bij Anne-Roos haar voorbereidingen. Dit waren voor mij 3 heerlijke uurtjes waarin ik rustig de tijd had om accessoires te fotograferen en de voorbereidingen van de bruid vast te leggen. Superfijn om er lekker in te komen. Maar toen kwam het eerste moment van de dag waar ik niet MOCHT verzaken: de first look. Andries was inmiddels ook aangekomen en voor het eerst deze dag werd ik bloednerveus. "Heb ik mijn instellingen wel goed?", "Wat nou als iemand vol in mijn beeld gaat staan, beuk ik diegene dan aan de kant?", "Waarom doe ik mezelf dit eigenlijk aan?". Zomaar een greep uit de gedachten die de revue passeerden.

Maar het ging goed! Zonder er veel bij na te denken is het me gelukt de momenten vast te leggen, en ook nog eens vanuit een aantal gezichtspunten. Dit gaf me zo'n prettig gevoel; nu zou de rest van de dag ook goedkomen. Ik wisselde snel mijn lange broek voor een korte broek, want het werd al snel heet zo aan het einde van de ochtend (30+ graden). Daarna snel naar de fotoshoot-locaties!

Ook de fotoshoot was erg leuk. Vergezeld door second shooter Martijn en videograaf Wieke werd het bruidspaar al wandelend door de bossen rond Paviljoen Sassenhein mooi vastgelegd. Dit was geen zware opgave: Anne-Roos zag er prachtig uit in haar bruidsjurk en Andries was een mega-baas in zijn fantastische pak. Daarna reden we snel door naar locatie 2, in een ander bos. Gelukkig was er ook in dat bos genoeg schaduw te vinden om de steeds sterker wordende zon te ontwijken. Toen was het tijd voor het bruidspaar om nog even te ontspannen voor de ceremonie. Voor het foto en video team tijd om even bij te komen.

Tijdens de ceremonie was het kwik opgelopen tot een graadje of 32. Je kunt dus letterlijk spreken van een vuurdoop :) Voor mijn gevoel heb ik een halve marathon gelopen tijdens de ceremonie, om zoveel mogelijk alles vast te leggen vanuit verschillende hoeken. Het zweet liep overal waar het maar gaan kon en hier droeg de ruim 3 kilo aan cameragear om mijn schouders vrolijk aan bij. Toch vond ik het erg fijn om te constateren dat alles redelijk vanzelf leek te gaan: ik deed veel op instinct en dacht lang zo veel niet meer na.

Na de ceremonie werd de taart aangesneden, werd de eerste speech gegeven en was het tijd voor de groepsfoto's. Voor mij een moment om even de rust te pakken en me op te laden voor het laatste deel van de dag. Na de groepsfoto's was het tijd voor nog een aantal stukjes en hierna werd er heerlijk gegeten van een lopend buffet. Erg veel honger had ik zelf niet, daar had de spanning en hitte wel voor gezorgd.

Om 9 uur was het tijd voor de eerste dans van het bruidspaar. Stiekem hadden ze 12 weken dansles gehad en ze verbaasden het totale publiek dan ook met een spetterende show van een kwartier waarin ze alle geleerde moves etaleerden. Een betere inleiding voor het feest kon je niet bedenken. Het einde van de dans betekende voor mij het einde van de dag als fotograaf, en het begin van de avond als gast. Nog nooit heeft een glaasje bier zo lekker gesmaakt kan ik je vertellen. Het werd uiteindelijk een prachtig feest en het bruidspaar werd rond 1 uur uitgezwaaid. Niet veel later hield ik het zelf ook voor gezien, het was mooi geweest.

Door alle indrukken en adrenaline (en de overdosis aan bitterballen) werd ik de volgende ochtend om 6 uur al wakker. Ik kon me niet inhouden en ben meteen aan het bewerken geslagen. Ook omdat ik natuurlijk benieuwd was naar de kwaliteit van de foto's. Al snel merkte ik dat het goed zat en dat er meer dan genoeg prachtig materiaal was.

De weken na de bruiloft verbleef het bruidspaar in Afrika voor een mooie huwelijksreis en werkte ik verder aan de foto's. Stelselmatig stuurde ik deze naar ze door en ik was trots op hun reacties: ze waren supertevreden. En meer en meer raakte ik zelf ook tevreden, ik had het best behoorlijk gedaan :) En misschien nog wel belangrijker, ik zou het in de toekomst best nog wel een keer willen doen!

Als je op de foto hieronder klikt krijg je een mooi overzicht van de dag.

Powered by SmugMug Owner Log In